Țuică is life. Foarte pe scurt.

Problema cu țuica în țara asta este că aproape toată lumea a avut experiențe neplăcute cu ea. Așa că noi ne-am gândit să începem să construim amintiri frumoase cu ea. Totul a început de la o simplă întrebare pe facebook: Tu de unde ai băut cea mai bună țuică? Lumea s-a activat și a început să ne dea sursa. Noi am căutat sursa, am luat legătura cu oamenii care o produc, am comandat, am degustat, am notat fructe, metode, povești, secrete și am început să lucrăm la colecția noastră. Deocamdată e mică, numără 22 de feluri, din 22 de sate din Ardeal. Însă important este că e în creștere. Și mai important e că începe să se împrietenească cu lumea. Noi ne super bucurăm.

tuica

Parcă totul e confuz pe net atunci când îi dai un google search. Multe informații contradictorii, cum că țuica e un produs românesc, pălinca un produs unguresc, că ceea ce fac oltenii nu se numește țuică că e prea slabă, că moldovenii zic despre ardeleni că ce fac ei se numește moarte curată, cum Maramureșul s-a distanțat de toți și că ceea ce fac ei se numește horincă și e un produs superior calitativ, distilat de 3 ori, în majoritatea cazurilor de virgine. Suntem și noi de acord că totul e confuz și la propriu și la figurat. Însă ce se știe despre diferențele dintre țuică, pălincă, horincă sunt:

  • țuica este făcută doar din prune. Cică ar fi și o aberație să folosești termenul țuică de prune, sau pălincă de prune. Însă poți folosi cuvântul prune atunci când vrei să te referi la specia din care a fost făcută. De exemplu, Țuică de prune bistrițene.

  • pălinca este făcută din orice alt fruct: mere, cireșe, gutui etc.

  • horinca este țuică sau pălincă făcută exclusiv în Maramureș și câteva părți mici din Țara Oașului.

  • nu există o reglementare a volumui de alcool pe litru. Există țuici de 25% sau de 65%.

  • nu tăria alcoolică o face să fie mai bună. Ci fructul, fermentarea, distilarea, practic meșteșugul și secretele fiecăruia, transmise mai departe din strămoși.

  • dacă mai știi tu ceva, te rog să ne împărtășești.

  • cam atât.

Nouă ne place atât de mult, încât am făcut niște teste și am băgat-o și în 3 cocktail-uri nealcoșe (de care suntem mândri).

Ai de plm, care conține o infuzie de pălincă de mere cu cuișoare, soc, miere, bere de ghimbir.

Doamne feri, cu țuică infuzată cu chimen și scorțișoară, miere și lămâie.

Tulai, cu țuică, mușetel, piper, compot de prune și fetească neagră condimentată. Le-am denumit așa, după primele reacții a unor prieteni de-ai noștri când le-au degustat. Și le servim calde sau reci.

3cocktails.jpeg

Și încheiem acest articol cu wishlist-ul nostru pentru 2020 în ceea privește țuica/pălinca/horinca:

  • ar trebui să încurajăm mai mult consumul de băuturi făcute în România.

  • ar trebui să părăsească zona rurală și să își facă drum din ce în ce mai mult în baruri.

  • ar trebui să nu mai fie băutura preferată doar a bunicului și ar trebui să îi dea o șansă și tinerii.

  • ar trebui să nu îți rupi capul cu ea și ar trebui să o și deguști.

  • ar trebui să fie testată mai mult de barmani și manageri în barurile lor și în cocktail-uri.

  • per total, ar trebui să îi dăm un restart.

Spor la degustat și de abia așteptăm să vii la noi să vorbim mai multe despre această băutură.

Comandă acasă cel mai căutat cocktail cu țuică: Comandă