Zero Waste. Un exemplu.

De cele mai multe ori, într-un bar sau într-o bucătărie se aruncă mai bine de 40% din greutatea unui ingredient. Ai un cartof, îl cureți, îl fierbi, adaugi unt și lapte, faci un piure. Ce faci cu coaja? O arunci, încet, inconștient, și ajunge la Pata Rât. Și tot tu te plângi, cum se poate ca în anul 2020 să existe așa ceva lângă un oraș de 5 stele, într-o țară europeană. Asta în situația bună, în care conștientizăm.

Nu vrem să ne dăm mari și tari, doar vrem să dăm un exemplu mic de ce ai putea să faci cu lucrurile care le arunci cu atâta lejeritate în coșul de gunoi.

Avem un fresh de sezon, care este destul de consumat la noi. E făcut din mandarine, clementine, portocale, lime și ananas.

Curățăm toate citricele de coajă. Coaja o lăsăm deoparte și o punem într-un vas mare cu apă rece și 2 lingurițe de bicarbonat. Facem asta pentru a spăla bine coaja. În porii din coajă se adună de obicei multe pesticide și ierbicide. Dacă ești atent în supermarket atunci când îți cumperi portocale, de cele mai multe ori, ești atenționat: A nu se consuma coaja! Sau Coaja nu este pentru consum! Și repetăm operațiunea cu bicarbonatul de sodiu de 2 ori.

Coji de citrice in bicarbonat

Între timp presăm la rece fructele. Sucul îl amesetecăm în proporția din rețetă, iar pulpa care rămâne, o salvăm și o adăugăm într-un vas mare. Clătim bine de tot cojile lăsate în bicarbonat și le adăugăm și pe ele în oală, iar peste punem 10 litri de apă.

Punem pe foc mare la fiert, până scade la jumătate. La acest preparat noi îi spunem generic supă de citrice sau citrus stock, că sună mai bine. Este un lichid vâscos, amar și plin de arome. Din el mai păstrăm câte ceva pentru unele siropuri sau pentru aumite teste, iar în restul adăugăm foarte puțin zahăr, să mai balansăm amarul și hibiscus. Lăsăm la infuzat, apoi filtrăm foarte bine toate cojile și pulpa și obținem JAMAICA. Care este o rețetă destul de clasică în lume, iar noi o facem după bunul nostru plac. Este un ice tea de o culoare roșie, e foarte gustos, plin de arome, este un digestiv excelent, este amărui-dulceag și merge extrem de bine după ce ai mâncat, sau atunci când mănânci ceva foarte picant.

Jamaica

Dar stai că încă nu am terminat. Am filtrat bine Jamaica, însă au rămas cojile de citrice și o grămadă de pulpă. E, mergem an extra mile și tocăm mărunt cojile de citrice, iar împreună cu pulpa rămasă și cu câteva fructe roșii și zahăr o punem iar pe foc și mai facem o marmeladă de citrice și fructe de pădure. Aici ne mai jucăm cu scorțișoară și unele condimente. Această marmeladă o servim din partea casei la croissante, pâine în ou, biscuiți, sau o mâncăm noi pe pâine de secară și unt de casă :)

Jamaica in oala
IMG_20191226_152404.jpg

Și ăsta e doar un exemplu de zero waste. E ușor, trebuie doar să ai chef. Așa că help us out și dă-ne și tu niște idei!